Uuring: 37% Eesti elanikest puhkab sel suvel välismaal

Käes on suviste puhkuste aeg ja paljudel on juba puhkuseplaanid tehtud. Kuigi enamik Eesti inimesi veedab suve kodumaal, soovib vähemalt iga kolmas välismaale puhkusele sõita. Kui huvi välisreiside vastu on kasvanud, siis Eesti-sisese reisimise vastu huvi langeb, selgus If Kindlustuse läbi viidud uuringust.

Huvi reisimise vastu üha kasvab Eestis.

Uuringust ilmnes, et 37% Eesti elanikest puhkab sel suvel välismaal, 17% valib kodumaise puhkusereisi, 18% ei ole veel otsust teinud ja 27% ei planeeri sel suvel puhkusereisi ei kodu- ega välismaal.

If Kindlustuse Balti reisi- ja õnnetusjuhtumikindlustuse tootejuhi Kairit Luhti sõnul on varasemate aastatega võrreldes küll suurenenud inimeste soov reisida välisriikidesse, kuid vähenenud on nende hulk, kes puhkavad Eestis või kes üldse soovivad puhkusereisi ette võtta.

„Kui möödunud aastal oli 12% neid, kes ei planeeri suvist puhkusereisi kodu- ega välismaal, siis sel aastal on see näitaja tõusnud 27 protsendini. Samas – need, kes puhkusereisi ette võtavad, reisivad varasemast enam pigem välisriikidesse. Kodumaiste puhkusereiside peale mõeldakse vähem,“ selgitas Luht.

Uuringust selgus, et mehed soovivad välisriike külastada sama palju kui naised, samuti ei tulnud suuri erinevusi esile inimeste vanusest või rahvusest sõltuvalt. Teistest rohkem kipuvad reisile Põhja-Eesti ja pealinna elanikud, kellest soovib seda teha ligi 45% vastanutest. Kõige vähem külastavad välisriike Lääne- (23%), Kesk- (28%) ja Ida-Eesti (29%) elanikud.

Suusareisile minnes tasub veenduda, et reisikindlustus  annaks kaitse ka selle harrastuse puhul

„Üllatavaks võib pidada, et välismaale sõitjad eelistavad sel suvel kaugemaid paiku. Kui naaberriike külastab ligi paarkümmend protsenti reisijatest, siis pea kaks kolmandikku valib kaugemad paigad Euroopas ning 12% sihtkoha väljaspool Euroopat,“ täpsustas Luht.

Kõige rohkem ootavad inimesed reisidelt vaatamisväärsuste külastamist ja rannapuhkust. Looduses matkata ja kultuuriüritusi külastada kavatseb ligi 30% reisijatest.

„Hea meel on näha, et inimeste teadlikkus reisikindlustuse vajadusest iga aastaga aina suureneb. Juba saadakse aru, et reisikindlustust on tarvis ka naaberriike külastades, sest kiire vajadus meditsiiniabi järele ei sõltu üldse sihtkohast,“ rõhutas Luht.

Kindlasti tuleks mõelda selle peale, et reisikindlustus kataks harrastused, millega välisriigis tegeleda kavatsetakse. „Näiteks vastas 6% inimestest, et nad soovivad reisil harrastada sukeldumist, mõnda veespordiala või ekstreemsporti. Neil inimestel tasub kindlasti täpsemalt uurida, kas vastav kaitse on reisikindlustuse lepingus olemas,“ täpsustas Luht.

Võrreldes teiste Balti riikidega on märgata, et eestlased plaanivad lõunanaabritest vähem välismaale reisida. Kui Eestis teeb seda 37%, siis Leedus 40% ja Lätis 43% inimestest. Leedukad soovivad naabritest rohkem külastada naaberriike, kuid teistest vähem kaugemaid paiku Euroopas. Eestlased aga käivad teistest innukamalt välisriikides kultuuriüritustel ja kontsertidel.

If Kindlustuse uuring viidi läbi Eestis, Lätis ja Leedus ning selles osales igast riigist pisut rohkem kui 1000 inimest.